Szukaj
Informacje
Szukaj treści
KASZTAN JADALNY to bardzo majestatyczne i długowieczne drzewo od niepamiętnych czasów uprawiane w Europie Południowej jako drzewo owocowe. Za stolicę kasztanów uznawana jest Francja, która porastała kasztanowymi lasami. Drzewo ma rozłożystą gęsta, zaokrąglona w kształcie koronę, którą pokrywają podłużne, lancetowate, ząbkowane liście Kwitnie na przełomie czerwca i lipca kłosowatymi, oryginalnymi, 30 centymetrowymi kwiatami. Owoce - kasztany tak zwane marony, dojrzewają w październiku i są brązowe, zwykle zebrane po 3sztuki w bardzo ozdobnych, kolczastych okrywach. Marony są także jadane na surowo i w smaku przypominają migdał natomiast po uprażeniu nabierają orzechowego smaku i konsystencji ziemniaka. Młode drzewka są wrażliwe na wczesne wiosenne i jesienne przymrozki.
WYMAGANIA:
Preferuje stanowisko słoneczne, zaciszne, glebę żyzną, przepuszczalną, umiarkowanie wilgotną w młodości wymaga uwagi i troski.
ZASTOSOWANIE:
Kasztan przepięknie prezentuje się w ogrodzie jako soliter, który latem oryginalnie kwitnie, jesienią spektakularnie przybiera purpurowe barwy, przy tym zdobi kolczastymi owocami. Sadzony jest często dla wytworzenia komfortowej strefy cienia - jako "parasol" w połączeniu z ogrodową ławeczką.
WŁAŚCIWOŚCI:
Marony są bogatym źródłem witaminy C, B1, B2, K, D, E, zawierają kwas foliowy oraz potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i lecytynę a po obróbce termicznej, skrobia zawarta w kasztanach zamienia się w węglowodany złożone, które długo uwalniają energię. Są kaloryczne podobnie jak makaron czy ryż, ale za to lekkostrawne i nie zawierają glutenu. Suszone spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa (węg. gesztenye püré, słow. gaštanové pyré), świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów) i mięs, natomiast w Niemczech jada się chętnie zupę kasztanową.
Sadzonka w donicy 2,5 litrowej, uprawiana pod nadzorem PIORIN.
WYMAGANIA:
Preferuje stanowisko słoneczne, zaciszne, glebę żyzną, przepuszczalną, umiarkowanie wilgotną w młodości wymaga uwagi i troski.
ZASTOSOWANIE:
Kasztan przepięknie prezentuje się w ogrodzie jako soliter, który latem oryginalnie kwitnie, jesienią spektakularnie przybiera purpurowe barwy, przy tym zdobi kolczastymi owocami. Sadzony jest często dla wytworzenia komfortowej strefy cienia - jako "parasol" w połączeniu z ogrodową ławeczką.
WŁAŚCIWOŚCI:
Marony są bogatym źródłem witaminy C, B1, B2, K, D, E, zawierają kwas foliowy oraz potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i lecytynę a po obróbce termicznej, skrobia zawarta w kasztanach zamienia się w węglowodany złożone, które długo uwalniają energię. Są kaloryczne podobnie jak makaron czy ryż, ale za to lekkostrawne i nie zawierają glutenu. Suszone spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa (węg. gesztenye püré, słow. gaštanové pyré), świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów) i mięs, natomiast w Niemczech jada się chętnie zupę kasztanową.
Sadzonka w donicy 2,5 litrowej, uprawiana pod nadzorem PIORIN.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję