Szukaj
Informacje
Szukaj treści
MORWA CZARNA naturalnie występuje w regionach subtropikalnych do umiarkowanych, przede wszystkim Azji, a także Afryki i Ameryki Północnej również w niektórych regionach Polski gdzie rośnie w formie niewielkiego drzewa liściastego lub dużego krzewu. Rośliny z początku rosną bardzo szybko, ale z upływem czasu spowalniają i osiągają 10-15 metrów wysokości. Liście skrętoległe, często wykorzystywane jako pokarm dla hodowli jedwabników. Morwa czarna jest gatunkiem jednopiennym czyli na jednym osobniku pojawiają się kwiaty męskie oraz kwiaty żeńskie, podobnie jak np. u brzozy. Oryginalne owoce (podłużne i jajowate ), wyglądem przypominają owce malin i jeżyn. Są jadalne, smaczne i nadają się na przetwory.
WYMAGANIA:
Preferuje stanowiska słoneczne, zaciszne, osłonięte od mroźnych wiatrów oraz glebę żyzną, lekko kwaśną, stale wilgotną.
ZASTOSOWANIE:
Owoce nadają się idealne na soki, nalewki i dżemy a przede wszystkim do bezpośredniego spożycia jako doskonały i bardzo zdrowy deser. Ponad to mają wysoką zawartość witaminy A, B, C i E i są bogate w sole mineralne takie jak potas, fosfor, żelazo, magnez.
WŁAŚCIWOŚCI:
Owoce morwy czarnej często są wykorzystywane ziołolecznictwie i farmakologii, z jej można przyrządzić herbatę i różne napary, które pozytywnie wpływają na układ trawienny i moczowy człowieka. Wspomagają między innymi leczenie nieżytu żołądka, a także działają jako środek moczopędny. Napar z liści pobudza także krążenie i wspomaga leczenie nadciśnienia, a wysoka zawartość błonnika reguluję pracę jelit. Sok z morwy czarnej ma właściwości przeczyszczające i przeciwkrwotoczne. Syrop natomiast często stosowany jako środek wykrztuśny, napotny oraz wykazujący działania przeciwbakteryjnie przy infekcjach dróg oddechowych.
Owoc morwy zawiera związki takie jak:
antocyjany - odpowiadają między innymi za ciemny kolor owoców. Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu, a także pozytywnie wpływają cały układ krwionośny. Obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca, a także zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, dlatego morwa czarna jest uważana za owoc, który ma działanie przeciwnowotworowe.
kwas chlorogenowy - jest to jeden z polifenoli. Dzięki tej substancji owoce morwy czarnej mają właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne oraz pozytywnie wpływają na poziom glukozy w organizmie człowieka.
rutyna - dzięki zawartości rutyny w owocach, morwa czarna zwiększa odporność organizmu.
mirycetyna - związek ten zapobiega powstawaniu nowotworów.
Sadzonka w donicy 5l. w wysokości 80 cm., uprawiana pod nadzorem PIORIN.
WYMAGANIA:
Preferuje stanowiska słoneczne, zaciszne, osłonięte od mroźnych wiatrów oraz glebę żyzną, lekko kwaśną, stale wilgotną.
ZASTOSOWANIE:
Owoce nadają się idealne na soki, nalewki i dżemy a przede wszystkim do bezpośredniego spożycia jako doskonały i bardzo zdrowy deser. Ponad to mają wysoką zawartość witaminy A, B, C i E i są bogate w sole mineralne takie jak potas, fosfor, żelazo, magnez.
WŁAŚCIWOŚCI:
Owoce morwy czarnej często są wykorzystywane ziołolecznictwie i farmakologii, z jej można przyrządzić herbatę i różne napary, które pozytywnie wpływają na układ trawienny i moczowy człowieka. Wspomagają między innymi leczenie nieżytu żołądka, a także działają jako środek moczopędny. Napar z liści pobudza także krążenie i wspomaga leczenie nadciśnienia, a wysoka zawartość błonnika reguluję pracę jelit. Sok z morwy czarnej ma właściwości przeczyszczające i przeciwkrwotoczne. Syrop natomiast często stosowany jako środek wykrztuśny, napotny oraz wykazujący działania przeciwbakteryjnie przy infekcjach dróg oddechowych.
Owoc morwy zawiera związki takie jak:
antocyjany - odpowiadają między innymi za ciemny kolor owoców. Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu, a także pozytywnie wpływają cały układ krwionośny. Obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca, a także zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, dlatego morwa czarna jest uważana za owoc, który ma działanie przeciwnowotworowe.
kwas chlorogenowy - jest to jeden z polifenoli. Dzięki tej substancji owoce morwy czarnej mają właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne oraz pozytywnie wpływają na poziom glukozy w organizmie człowieka.
rutyna - dzięki zawartości rutyny w owocach, morwa czarna zwiększa odporność organizmu.
mirycetyna - związek ten zapobiega powstawaniu nowotworów.
Sadzonka w donicy 5l. w wysokości 80 cm., uprawiana pod nadzorem PIORIN.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję